Zúzódás kezelése, házipatika zúzódásra: ez legyen otthon

Zúzódás kezelése

Biztosan álltál már síró gyermeked mellett a játszótéren vagy az óvoda udvarán, ahogy sajgó térdét, könyökét fogta elesés után. Saját bőrödön is tapasztalhattad, mennyire fájdalmas tud lenni egy zúzódás. Annyira szerencsére általában nem súlyosak ezek a sérülések, hogy azonnal a sürgősségi ambulanciára rohanj vele. Ehelyett olvasd el, mit kezdhetsz otthoni körülmények között a sérült testrésszel, és mit tarts mindenképpen a házipatikában ilyen esetekre!
Ebben a cikkben a következőkről olvashatsz:

Mi is az a zúzódás?

Mit is értünk pontosan zúzódás alatt? A szó elég érzékletesen kifejezi: olyan sérülésről van szó, amikor valamilyen ütés, nyomás éri valamelyik testrészünket. Lehet az izom, ízület vagy csontos felület, például térd vagy koponya: a zúzódás fájdalmas duzzanat formájában jelenik meg. Ráadásul a sérülés módjától függően felszínes vagy mélyebb seb is kísérheti. Az érintett szövet szerkezete roncsolódik, különösen ha izomról van szó: akár véraláfutás is keletkezhet a sérülés helyén.
A zúzódásnak több változata van attól függően, hogy mely szövetekben keletkezik a sérülés:

Izomzúzódás

Az izomszövet károsodik és az izomrostok között alakul ki vérömleny, ez az oka a zúzódást kísérő bőrelszíneződésnek. Az érintett terület kezdetben vörös vagy kék, majd sötétlila, végül, a gyógyulási folyamat előrehaladtával, a vérömleny fokozatos felszívódásával, sárgászöldre változik. Az izomzúzódást kísérő fájdalom az alig észlelhető, enyhe érzékenységtől az erős, intenzív fájdalomig terjedhet a szövetkárosodás mértékétől függően. Az izomzúzódás súlyos esetben az érintett terület mozgásfunkcióinak csökkenését vagy akár teljes kiesését eredményezi.

Ízületi zúzódás

Ízületi zúzódásnál az ízületben keletkezik haematoma, jellemzően sportsérülések eredményeként, leggyakrabban a váll- és a térdízületekben. Rendszerint erős fájdalom és az ízületi funkciók korlátozottsága kíséri.

Csontzúzódás

Csontzúzódás elsősorban azokon a területeken keletkezhet, ahol a csontot nagyon vékony bőrréteg fedi, például a sípcsontban vagy a térdben. Mivel a csonthártya különösen érzékeny, általában hirtelen fellépő, intenzív fájdalommal jár, mely azonban gyorsan elmúlik.

Mit tehetsz zúzódás esetén?

Ha megtörtént a baj, de orvosi beavatkozásnak nem látod szükségét, jó, ha tudod, hogyan kell otthon ellátni a sérült végtagot. Mindenképpen nyugtasd meg a beteget, különösen ha kisgyerekről van szó, és vidd biztonságos helyre. A legjobbat akkor teszed, ha haza tudod őt vinni vagy kísérni.

Pihentetés

A legfontosabb, hogy pihentesd a sérült testrészt: kíméld, polcold fel és ha tudod, fáslizd is be. A duzzanat lelohasztásában, a fájdalom gyors csillapításában a hideg borogatás is segíthet, de ezt csak óvatosan és rövid ideig alkalmazd! A túlzott lehűtés ugyanis lassíthatja a szövetek gyógyulását. Tíz perc is elég belőle, amit, ha nem érzed elég hatékonynak, egyszer megismételhetsz. Izomsérülés esetén a pihentetés is legfeljebb néhány napig tarthat, hiszen a mozdulatlan izom nem képes maradéktalanul gyógyulni. Óvatosan tehát próbálgasd a fájó végtag mozgatását, és a gyerekeket is biztasd erre.

Krémek

Alkalmazhatsz különféle krémeket, kenőcsöket vagy géleket is. A sérült izomzat fájdalmát gyakran gyulladás okozza, amit a recept nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek hatékonyan csillapíthatnak. Fontos, hogy ezeket ne használd zárt kötéssel együtt, nehogy túl sok hatóanyag szívódjon fel alatta. Vannak olyan krémek is, amelyek több fokozatban fejtik ki a hatásukat: először hűtik, majd melegítik, végül pedig ellazítják a sérült területet.
Ha szelídebb gyógymódra vágysz, próbáld ki a gyógynövénykivonatokat. Az árnikakrém különösen alkalmas a véraláfutások kezelésére, de a vadgesztenye- vagy feketenadálytő-tartalmú kenőcsök is csökkentik a tüneteket. Bármilyen krémet is választasz, figyelj arra, hogy ezek ne kerüljenek a sérült szemébe vagy szájába. Nem alkalmazhatók nyálkahártyákon és nyílt sebeken sem.

Sebellátás

Ha a zúzódás nyílt sebbel is jár, tisztítsd meg és fertőtlenítsd a környékét, majd a sérülés súlyosságának megfelelően lásd el. Sokszor elég egy ragtapasz, de előfordulhat, hogy kötözésre is szükség van.

Házipatika zúzódásra: Mit tartsunk otthon zúzódás kezelésre?

Házipatika zúzódásra
Amikor először találkozol zúzódással, bizony ijesztő lehet, ha nem rendelkezel semmilyen eszközzel a sérült ellátásához. Különösen igaz ez gyerekek esetében, ezért ha izgő-mozgó csemetéd van, mindenképp töltsd fel a gyógyszeres szekrényt néhány alapvető dologgal.

Jegeléshez

Tarts mindig otthon, a fagyasztóban egy csomag jégzselét. Ez a sokoldalú eszköz nemcsak sérülések hűtésére alkalmas, de forró vízben felmelegítve izomlazításra vagy más jellegű fájdalmak csillapítására is. Mindkét esetben csavard konyharuhába, hogy ne közvetlenül érintkezzen a bőrrel, hiszen ilyenkor fennáll a fagyási vagy égési sérülés veszélye!

Fáslizáshoz

A kötszerek – mullpólya, gézlap, ragtapasz – mellett legyen otthon egy tekercs rugalmas pólya is. Tekerd a sérült felületre, hogy enyhe nyomást gyakorolj a zúzódásra, a kitágult erekre, így javul a keringés, ürül a pangó vér. Ma már egyszerűen használható, öntapadós pólyák is kaphatók, amellyel laikusként is könnyen bekötözheted a sérült testrészt.

Fájdalomcsillapításhoz, gyulladáscsökkentéshez

Mindenképpen helye van a házipatikában néhány különböző hatóanyagú fájdalomcsillapító krémnek. Olvasd el a betegtájékoztatókat, érdeklődj a gyógyszertárban a pontos alkalmazási területekről és válassz többféle kenőcsöt is. Legyen köztük olyan, amely a fájdalmat és a gyulladást csökkenti, de válassz izomlazítót és véraláfutások kezelésére alkalmas krémet is!

Zúzódás kezelése: mikor fordulj orvoshoz?

Amikor megtörténik a sérülés, bizony nem könnyű felismerni, hogy pontosan mit is okozott. Nagyobb zúzódás esetén, vagy ha nem vagy biztos benne, hogy csupán erről van szó, mindenképp keress fel egy szakembert! Ha nem tudod mozgatni a sérült testrészt, szintén ez a teendő.
Előfordulhat, hogy a fentiek alkalmazása – pihentetés, rövid hűtés, kompresszió, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés – nem segít. Ha néhány napon belül nem enyhülnek, netán súlyosbodnak is a tünetek, mindenképp keresd fel az orvost!
Ami pedig a legfontosabb: gyerekek sérülésekor a szülői gyógypuszi sosem maradhat el.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.