A térdsérülések típusai – Tegyél meg mindent, hogy elkerüld őket

Térdsérülések

A sport egészséges. Ez tény. Azonban legyen szó hobbisportról, vagy versenysportról a sérülés esélye sajnos mindig fennáll. A sportolás közben keletkező térdsérülések előfordulási gyakorisága meglehetősen nagy, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a térdet érő traumák kockázatát minimálisra csökkentsük.
Cikkünkben az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

Miért olyan sérülékeny a térdünk?

A térdünkben a test két leghosszabb csontja, a combcsont és a sípcsont találkozik, ami nagy megterhelést jelent a térdízületnek. A térdízület ún. hengerízület, amely a nagy terhelés mellett állandó nyomás alatt van, ezért fennáll a kicsavarodás és a sérülés veszélye. Az ízületi felszínre olykor a testsúly 7-9-szerese hat, mely a tartó szalagok, vagy az ízületi porc sérülését idézheti elő.
A térd sérülését trauma, vagy tartós terhelés is okozhatja.
A trauma egy hirtelen, akut sérülést jelent, ami lehet törés, vagy egy szalag szakadása is. Vannak olyan sportok, amelyek különösen nagy megterhelést jelentenek a térdünkre. Ezek általában azok a tevékenységek, melyek gyakori, hirtelen irányváltoztatásokkal járnak, mint pl. a kézilabda, kosárlabda, vívás, vagy a síelés.
Tartós terhelést mérünk a térdünkre, ha hosszabb ideig nem megfelelő felületen futunk, pl. betonon (futótérd), vagy nagy súlyokat emelünk. Ezek a tevékenységek nem azonnali traumát idéznek elő, hanem ún. mikrotraumák révén terhelik meg térdünket, mely hosszú távon degeneratív elváltozásokat okoz (pl. porckopás). Az éveken keresztül ismétlődő és nem kezelt mikrotraumák hatására a térdízületi felszín egy része akár el is halhat.

A térdsérülések típusai

Porckopás

A porckopás (artrózis) viszonylag hosszú idő alatt alakul ki, tartós terhelés hatására. Az artrózis közvetlen oka, hogy a porc víztartalma csökken, ezáltal a kötőszöveti rostok sérülékennyé válnak és a porc elvékonyodik. A vékony porc miatt a csontfelületek mozgás közben súrlódnak, ami gyulladásos folyamatokat eredményez.
A porckopás esélye az életkor előrehaladtával egyre nő, a fő rizikófaktor azonban a túlsúly.

A porckopás tünetei:

A fájdalom először csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban is jelentkezik. Csökken az ízület mozgástartománya, az ízület eldeformálódik. Súlyosabb esetekben akár kinövések is megjelenhetnek a csonton, az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben.

A porckopás kezelése:

A gyulladásos folyamatok kezelésére gyulladáscsökkentőket és porcvédő szereket alkalmazhatunk. Kiegészítő kezelésként fizioterápia, elektromos kezelések, fürdőkezelések, valamint gyógytorna és úszás jöhet szóba. Súlyosabb esetekben műtétre, vagy akár protézisre is szükség lehet.

Porcleválás

A porcleválás valójában az az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülése. Porcleválás többnyire akkor következik be, amikor a térd elcsavarodik mozgás közben, így a hirtelen irányváltoztatással járó sportok esetében meglehetősen gyakori, de akár az egyenetlen terep, vagy közlekedési eszközről történő leszállás is okozhatja.

A porcleválás tünetei:

A porcleválás hirtelen jelentkező, erős fájdalommal jár. Gyakorta előfordul, hogy a térdünket nem tudjuk teljesen kinyújtani, de a hajlítás megy. Ez az elakadási jelenség.

A porcleválás kezelése:

A meniscus sérülés kezelése komplex feladat. A spontán gyógyulás általában fiatalabb korban jellemző, amennyiben a sérülés a porc jó vérellátású területén jött létre. Ez azonban meglehetősen ritkán fordul elő. Általában a sérült porcrészlet eltávolítása szükséges artroszkópos műtéti módszerrel. A térdszalag sérülés a súlyosság fokát tekintve lehet húzódás, rándulás, részleges, vagy teljes szalagszakadás.

Térd húzódás

A térdhúzódás nem az ízületeket, hanem a térd körüli izmokat érinti. Általában hirtelen mozdulat következtében alakul ki, de akár hosszú időn keresztül fennálló krónikus húzódások is előfordulhatnak. Ez azért különösen veszélyes, mert az izmok és az inak szerkezete az állandó húzódás következtében megváltozhat, a szövet akár degenerálódhat is.

A térdhúzódás tünetei:

A húzódás fájdalommal és izomgörccsel jár. A sérült terület általában megduzzad és a térd nehezen mozog. Súlyosabb esetben akár részleges vagy teljes izomszakadásról is beszélhetünk, ilyenkor gyakori a sérülés helyén keletkező vérömleny. Ha ténylegesen szakadásról van szó, az adott terület besüppedhet, a sérülés szabad szemmel is jól látható.

A térdhúzódás kezelése:

Enyhe és közepes húzódás esetén általában nincs szükség műtétre. Fontos a sérült testrész nyugalomba helyezése és hűtése. A jegelés egyhuzamban ne tartson tovább 20 percnél. A duzzanat csökkentése érdekében fáslizzuk be a térdet és polcoljuk fel. A fájdalomcsillapító nem csak a fájdalomra hat, hanem a gyulladást is csökkenti, ezért szedését azonnal elkezdhetjük. A szájon át szedhető készítmények mellett alkalmazhatunk akár fájdalomcsillapító tapaszt is, amely közvetlenül hat, kíméli a gyomrot és az emésztőrendszert.
Ha a fájdalom elmúlt és a duzzanat is visszahúzódott a sérült térd izmainak megerősítése gyógytornával történik.

Térdszalag rándulás és szakadás

térdszalag rándulás
A rándulást általában az ízület hirtelen kicsavarodása okozza. Ránduláskor a két csontvég elmozdul egymástól és az ízületi tartószalagok megnyúlnak.
Komolyabb esetben a rándulás következménye lehet az ínszalagok szakadása is. A térdszalag szakadás lehet részleges, vagy teljes.
A trauma érintheti az elülső vagy hátulsó keresztszalagokat, az oldalszalagokat, vagy akár mindhármat egyszerre. Leggyakoribb a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése, az oka pedig a sportolás közben létrejövő hirtelen ízületi megterhelés.

A térdszalag rándulás és szakadás tünetei:

Hirtelen fellépő, hasító fájdalom, majd a térdben kialakuló duzzanat. Ezzel gyakran együtt jár a nehézkes járás és az instabilitás érzés. A keresztszalag sérülése esetén az érintettek jellemzően roppanást is érzékelnek, hangot is hallhatnak.

A térdszalag rándulás és szakadás kezelése:

A szalagsérülések kezelése történhet gyógytornával, vagy műtéti úton. Oldalszalagok sérülése esetén elegendő lehet a gyógytorna, azonban a keresztszalagok sérülésénél legtöbbször elkerülhetetlen a műtét.

A térdsérülések megelőzése

A térdsérülések nagy része megelőzhető, ha a térdhez kapcsolódó izmainkat célzottan erősítjük, rendszeresen mozgunk és testsúlyunkra is odafigyelünk. A rendszeres mozgás révén nem csak izmaink erősödnek, de térdízületeink stabilitása is fokozódik.
Végezhetünk kifejezetten térdkímélő és erősítő mozgásokat (pl. úszás, nordic walking), emellett azonban tudnunk kell, hogy bármely sporttevékenység esetén csökkenthető a térdsérülések kockázata, ha alaposan bemelegítünk. A bemelegítő gyakorlatok mellett bemelegítő krémet is használhatunk a térd ízületeire, így a sérülés kockázata minimalizálható.
Olvass tovább,ha érdekel milyen egy profi bemelegítés?

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.