Ficam tünetei: Ficam vagy rándulás?

Ficam tünetei

Elég egy rossz lépés, vagy egy ügyetlen mozdulat és könnyen ficam vagy rándulás lehet a vége. Ráadásul egy ilyen sérülés hetekig megkeserítheti az életünket. Előfordulhat akár vállban, bokában, térdben, vagy könyökben is. A lényeg, hogy a sérült testrészt soha ne terheljük és az esetek többségében sajnos a baleseti sebészetre is el kell látogatnunk.
Cikkünk az alábbi témákon vezet végig:

Mi a ficam és a rándulás?

Ficamról akkor beszélünk, ha nagy fokú erőhatás következtében az ízületi porcfelszínek (vápa és a fej) elmozdulnak egymástól. Teljes ficam (luxatio) esetén a vápa és a fej teljesen eltávolodnak, a deformitás olykor szabad szemmel is látható.
Rándulás esetén az ízületi rés megnagyobbodik, az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, de a fej az ízületen belül marad.
A rándulás és a ficam között a legnagyobb különbség, hogy rándulás során a fej a vápában marad, és a csontvégek nem sérülnek. A kettő közül a rándulás számít enyhébb sérülésnek, azonban ennek is vannak súlyosabb esetei. A rándulás legenyhébb formája, ha az ízületi szalagok csupán megnyúlnak. Komolyabb a sérülés, ha részlegesen szakadnak, a legsúlyosabb esetben azonban teljesen elszakadnak. Emellett jelentkezhet akár még izom- és csontsérülés is. A rándulást többségében erős fájdalom, duzzanat, vérömleny kíséri.
Ficam esetén az ízületi tok és szalag sérülése súlyosabb és hihetetlenül erős fájdalom léphet fel.
Leggyakoribbak a bokaízület, vállízület, könyökízület és térdízület ficamai. Részleges ficamok általában a bokaízületekben és a vállízületben jönnek létre.
Többszöri ficam esetén az is előfordulhat, hogy az izületi tok és a tartószalagok kinyúlnak, ezáltal a ficam rendszeressé is válhat.

Ficam tünetei és diagnózis

A rándulás nagy fájdalommal, duzzanattal, egyes esetekben vérömleny kialakulásával jár együtt. Az ízület mozgatható, viszont a mozgástartomány jelentősen beszűkül. A rándulás röntgenfelvétellel és fizikális vizsgálattal igazolható.
A ficam szintén erős fájdalommal, duzzanattal és beszűkült mozgással jár együtt, a leggyakrabban azonban ezek mellett torz, deformált ízületi képet is mutat. Térdízületi ficam esetén akár még artéria sérülés is bekövetkezhet. Fizikális vizsgálat és röntgenfelvétel együttesével diagnosztizálható.

Ficamok és rándulások kezelése

Ficam kezelése
Ficam és rándulás esetén a legfontosabb, hogy az ízületet nyugalomba helyezzük. Jó hatással lehet a sérült ízület hűtése, lábsérülésnél a láb felpolcolása, vállsérülés esetén a kendővel való rögzítés.
Az ízületet rugalmas pólyával rögzíthetjük, de elszorítani, vagy szilárd felülethez (pl. faág, rúd) kötözni nem szabad.
Szigorúan tilos továbbá a ficamot helyretenni, mivel az az ízületi vápa vagy fej törését okozhatja, valamint ideg- és érkárosodás is kialakulhat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen fel kell keresni a traumatológiai szakrendelést, ha

  • a végtag rendellenes pozícióban maradt,
  • a sérültnek erős fájdalmai vannak,
  • a fájdalom 1-2 nap alatt nem csökken és a duzzanat sem lappad le
  • a sérült terület hűvös vagy elszíneződött, illetve ha
  • zsibbadás, merevség jelentkezik.

Az orvos a röntgenfelvétel mellett egyéb képalkotó eljárásokat is alkalmazhat (UH, MRI, arthroszkópia), hogy megállapítsa a sérülés kiterjedését. A sérülés mértéke határozza meg a kezelés menetét.
Ha a rándulás során a szalagok is elszakadtak, akkor a végtagot gipszelni vagy operálni kell.
Ficam esetén az orvos visszahelyezi az ízületi fejet a vápába (reponálás), majd a sérült ízületet gipsszel rögzítik. Vállficam esetén az ízület nem gipszelhető, ezért ilyenkor az egyetlen megoldás a kar kendővel nyakba történő felakasztása. A repozíció általában altatásban történik.
Az orvos kiegészítő kezelésként javasolhat fizikoterápiát is, ami segíti a szövetek regenerálódását, az izmok és ízületek hosszú távú megerősítésére pedig a gyógytorna a megoldás.
Sajnos a baleseteket nehéz elkerülni, de ha már megtörtént a baj, cikkünk segíthet a gyors helyzetfelismerésben és annak megítélésében, hogy mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.