A legnépszerűbb jóga fajták. Miért tanácsos jógázni?

Miért tanácsos jógázni

Szeretnél rátalálni a belső harmóniára, miközben testedet is formában tartod? Úgy érzed, többet kéne mozognod, de nem akarsz még zsúfolt edzőtermekbe menni? Időnként már kiszakadnál a mindennapok pörgéséből? Akkor a jógát neked találták ki!

A jóga különlegessége, hogy az ízületeket kímélve, egy időben erősíti és lazítja az izmokat, még az olyanokat is, melyekről talán nem is tudtad, hogy léteznek. Emellett segít megszabadulni a stressz okozta feszültségtől, oldja a gátlásokat, élettel tölti fel testedet, nyugtató hatással van az idegrendszerre, és nem utolsó sorban rendkívüli mértékben növeli a hajlékonyságot is.

A fentiek mellett a jógával számos egészségügyi problémát is megelőzhetsz, hisz az bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású, segít a szívritmuszavar kezelésében, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez.

Ha már régóta szeretnéd kipróbálni valamelyik jógafajtát, de nem tudod, hogy pontosan melyiket is válaszd, mindenképp olvass tovább – röviden bemutatjuk neked a legnépszerűbb típusokat.

A legnépszerűbb jóga fajták

Gerincjóga

Ezt a jógatípus egy jógaoktatók és gyógytornászok által kidolgozott mozgásterápia. Célja, hogy helyreállítsa a test egészségét, ezáltal biztosítva egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet. Emellett megoldást jelent az ülőmunka miatt kialakuló merevségre, és egyben jó bevezető is a jóga világába. A gerincjóga gyakorlásával biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal állíthatjuk helyre a test és az idegrendszer egészségét. A gyakorlatsorok a gyógytorna és különböző mozgásterápiák eszköztárát ötvözik tradicionális jóga ászanákkal (pózokkal).

Hatha jóga

A Hatha napjaink egyik legelterjedtebb irányzata, egyben az egyik legősibb jógafajta. Népszerűségének fő oka, hogy a gyakorlatok kivitelezése nem igényel sem átlagon felüli hajlékonyságot, sem túlzott erőfeszítést, mégis alaposan átmozgatja a testet. Az ászanákat a kezdőtől a haladóig bárki könnyedén kivitelezheti, miközben folyamatosan fejleszti test-tudatát.

Astanga jóga

Intenzív mozgásforma, az Hatha jóga egyik irányzata, amely összesen hat darab kötött gyakorlatsorból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik azokat a mozgással, légzéssel, és bandhákkal („zárak”, pl.: gátzár, gyomorzár, torokzár). Hatékonyan erősíti a testet, növeli a hajlékonyságot, és segít az idegrendszer egyensúlyának helyreállításában.

Bikram jóga (hot jóga)

A Bikram jóga órák 38-40 fokos teremben zajlanak, így az izmok és szalagok lazábbá válnak, könnyebben nyújthatóak és a sérülések veszélye is kevesebb. További előnye, hogy az izzadás gyorsítja az anyagcserét és beindítja a különböző méregtelenítő folyamatokat.

Jin jóga

A Jin jóga passzív gyakorlatokból épül fel, ahol az ászanákat hosszan tartják ki (3-5 perc). Mivel ezek a gyakorlatok látványosan növelik a flexibilitást, az irányzat hasznos kiegészítője a dinamikus gyakorlásnak.

 

Ha találtatok olyan formát, ami tetszik, már csak a keresőbe kell beütni a kiválasztott jógafajtát, és máris kezdhetitek a jógázást akár egy teremben, amit kiválasztottatok, akár otthon.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.