Miért fontos a bemelegítés?

Miért fontos a bemelegítés

Veled is előfordult már, hogy egész edzés alatt úgy érezted, valami nem stimmel? Kedvetlen és nehézkes voltál, kezeid és lábaid pedig mintha ólomból lettek volna? Ráadásul másnap szörnyű izomláz gyötört? Fogadjunk, hogy nem melegítettél be rendesen!

Ha érdekel, miért olyan fontos a bemelegítés, ez a cikk összefoglalja neked, amit tudnod kell:

A bemelegítés célja

Az edzés előtti bemelegítés célja a szervezet felkészítése a fokozott fizikai igénybevételre. A teljes test átmozgatása segíti az izmok és az ízületek vérellátásának növelését, az anyagcsere felgyorsítását. Amint az izmok hőmérséklete növekszik a gyakorlatok (vagy akár a krémek) hatására, az oxigénellátás is javul. Az edzés előtti bemelegítés akkor hatékony, ha a sportoló kimelegszik és izzadni kezd. Ekkor a szervezet hűteni kezdi magát, kialakul és fenn is marad a hőtermelés-hőleadás egyensúlya az edzés során. Az izzadás révén ráadásul a salakanyagok is távoznak, ezáltal fokozódik a teljesítmény.

Mi történik a testeddel a bemelegítés során?

 • A fokozatos terhelés hatására nő a lélegzetvételek száma, több oxigén kerül a szervezetbe és ezáltal nő a vér oxigénszintje.
 • Fokozódik a pulzus, a szív gyorsabban pumpálja a vért az erekbe, így az oxigéndús vér gyorsabban eljut az izmok hajszálereibe is.
 • A vérbőség hatására nő az izmok hőmérséklete, ezáltal az izomrostok rugalmasabbá válnak, csökken az izomsérülések, izomszakadások, húzódások kockázata.
 • Az ízületek átmozgatása révén az ízületi tokban fokozódik a folyadéktermelés, az ízületek könnyebben mozognak egymáson, így a porcsérülések kockázata csökken.

A bemelegítés során ráadásul a testünk átmozgatása mellett fejben is felkészülünk az előttünk álló feladatra. Mentális ráhangolódás nélkül jelentősen csökkenhet az edzés hatékonysága és a szellemi felkészülés hiánya akár balesetek forrása is lehet.
Akik nem hagyják ki a bemelegítést, azoknál

 1. Lényegesebben kevesebb a sérülés
 2. Koncentráltabbak
 3. A teljesítményük fokozódik

A bemelegítés fontossága

Bemelegítés szakaszai
Vannak olyan csoportok, akiknél kiemelkedően fontos a bemelegítés. Az időseknek különösen nagy hangsúlyt kell fektetni az edzés előtti átmozgatásra, hiszen az ő testük már nem olyan gyorsan reagál, lassabban érik el az “üzemi hőmérsékletet”. Az edzettség is szempont. A kezdő sportolók szervezete lassabban készül fel a terhelésre, mint a profi sportolóké.
Befolyásoló tényező továbbá a testalkat is. Merevebb izmokkal, kötött ízületekkel nagyobb a sérülés veszélye, így jobban kell ügyelni a szervezet, különösen az ízületek felkészítésére.A bemelegítés során az időjárás és a napszak szintén fontos befolyásoló tényező. Hidegben lassabban indul be a vérkeringés, lassabban melegszik be a test. A reggeli órákban pedig még merevebbek az izmok és az ízületek, így a reggeli edzés során még nagyobb szerepet kap a bemelegítés.

A bemelegítés 4 fajtája:

 • általános
 • speciális
 • aktív és
 • passzív bemelegítés.

Az általános bemelegítés célja, hogy minden izomcsoportot átmozgassunk, a speciális bemelegítés során pedig egy adott sportra készítjük elő a szervezetet. Az általános és speciális bemelegítés egymást követi. Minden sportágnál szükség van általános bemelegítésre azonban a speciális bemelegítés során a különböző sportágak képviselői már más-más gyakorlatokat végeznek (pl. futás, falmászás vagy edzőtermi edzés esetén nem ugyanazok a speciális bemelegítő gyakorlatok). Az aktív bemelegítés konkrét gyakorlatokkal, mozgással történik. A passzív bemelegítés ezzel szemben a testhőmérséklet, illetve az izmok hőmérsékletének emelését célozza. Ez történhet meleg zuhannyal, masszázzsal, vagy akár bemelegítő krémmel is.

A bemelegítés alapszabályai:

 • A bemelegítést lassan kezdjük, óvakodva a hirtelen mozdulatoktól.
 • A terhelést fokozatosan növeljük.
 • Ügyeljünk a normál légzésre.
 • Fontos a helyes testtartás.

Bemelegítés szakaszai
A hatékony bemelegítés során nő a hajlékonyság és az izomerő, csökken a sport balesetek veszélye, valamint fokozódik a mozgásigény. Javul továbbá az ín-, ideg-, izom koordináció is, amely elősegíti a gyakorlatok szabályos végrehajtását. Ha elmarad a bemelegítés, a szervezet hidegindításra kényszerül, hirtelen energiatöbblettel indít, amit azonban nagyon hamar fáradtságérzet követ. Nemcsak az a fontos tehát, hogy ne hagyd ki a bemelegítést, hanem az is, hogy a test átmozgatása hatékony és alapos legyen.

Mindezek után pedig jutalmad egy örömteli edzés lesz, amit kellemes fáradtságérzet követ. És ha az edzés után a nyújtásról sem feledkezel meg, az izomlázat is elfelejtheted!

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.