A rándulás kezelése krémmel – Mindenképpen próbáld ki!

Nicoflex sport krém

Ha megrándult a térded, bokád, vállad, vagy ujjad nem ülhetsz tétlenül, várva, hogy egy rövid pihenő után helyrejön és mehetsz tovább a dolgodra. Ha nem teszel semmit, a fájdalom fokozódni fog és a sérült testrészt sok ideig nem tudod majd rendeltetésszerűen használni.
Cikkünk végig vezet a rándulás kezelésének folyamatán és bemutatja a kezeléshez felhasználható készítményeket:

  • A rándulás kezelése 4 lépésben
  • A nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények
  • A nem szteroid készítményeken túl
  • A természetes hatóanyagok is segíthetnek

A rándulás kezelése 4 lépésben

Épp sétálsz valahol, ahol egyenetlen a talaj. Nem figyelsz oda, belelépsz egy kátyúba és a bokádba hirtelen belehasít a fájdalom. Veled is történt már hasonló?
Hirtelen nem is tudod megállapítani, hogy húzódásról, rándulásról, vagy ficamról van szó, de igazából mindegy is. A teendőd a következő:

  1. a nyugalomba helyezés (Rest). Ügyelned kell arra, hogy a sérült testrészt ne terheld tovább. Boka- vagy térdsérülés esetén kérj segítséget, hogy ne kelljen ránehezedned a sérült lábra és próbáld mielőbb nyugalomba helyezni.
  2. a jegelés (Ice). A jegelés csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, így amint lehetőséged van rá, mielőbb el kell kezdeni. Ügyelni kell azonban arra, hogy a hűtés egyszerre ne tartson tovább 15-20 percnél, viszont akár nyolcszor is ismételhető.
  3. a fáslizás (Compression). A sérült testrészt rugalmas pólyával rögzíthetjük, azonban figyelni kell arra, hogy a kötés ne legyen túl szoros.
  4. a felpolcolás (Elevation), hogy a vérkeringés megfelelő legyen és a fájdalmat is csökkentsük.

Angolul a teendőket a RICE mozaikszóval foglalják össze, hogy az emberek könnyebben megjegyezzék és tudják mit kell tenni sérülés esetén.
A fenti lépéseket végrehajtottam, mit tehetek még?

A nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények

A fájdalom és a gyulladás csökkentése érdekében gyulladáscsökkentő hatóanyagot kell bevinnünk a szervezetbe. Ez történhet tabletta formájában, azonban az ilyen, ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) hatóanyagok szedése, például a diklofenák vagy az ibuprofén számos mellékhatással járhat, annak ellenére, hogy ezek a gyógyszerek általában vény nélkül kaphatók. Leggyakoribb mellékhatása a gyomor- és bélnyálkahártya károsítása, így az arra érzékenyeknél, különösen hosszabb távon komoly panaszokat okozhat. A szájon át szedhető készítmények alternatívája a gyulladáscsökkentő krémek, gélek, tapaszok alkalmazása.Ezeknél a termékeknél a gyulladáscsökkentő hatóanyag a bőrön keresztül szívódik fel, ezért húzódás, rándulás és ficam esetén jól alkalmazható és a szájon át szedhető készítmények mellékhatásai elkerülhetők.

A krémek, gélek és tapaszok sok esetben ugyanolyan hatásosak lehetnek, mint a belsőleg szedett gyulladáscsökkentők, így első körben ezekkel érdemes próbálkozni. Ha esetleg mégsem elég erős a hatás, még mindig lehet folytatni a kezelést egy erősebb tablettával.A gyulladáscsökkentő tapasz előnye továbbá, hogy fokozatosan adja le a hatóanyagot, akár 12 órán keresztül. A krémek alkalmazásánál ügyelni kell arra, hogy tiszta, száraz, ép bőrfelületre vigyük fel a készítményt. Mellékhatásként bőrpír, vagy égő fájdalom a kezelés helyén előfordulhat. Erős tünetek esetén a kezelést abba kell hagyni.

A nem szteroid készítményeken túl

Ha valaki nem szívesen nyúl a nem szteroid gyulladáscsökkentők családjához, kámfor-, mentol-, és kapszaicintartalmú készítményeket is bevethet a fájdalom csökkentésére. Ezek a készítmények értágító hatásúak, általában az enyhébb sérülések kezelésére ajánlatosak. A legjobb alternatíva, a Nicoflex krém.

A Nicoflex medi forte krém kapszaicin és etil-nikotinát hatóanyagok felhasználásával készült. Elsősorban rándulás, izomfájdalom, izomhúzódás és ínhüvely gyulladás esetén használható. Hatását a bőrszöveti vérkeringés fokozásával éri el.Enyhébb húzódás, zúzódás és rándulás esetén jegeléssel kiegészítve jelentősen lerövidítheti a gyógyulási időt. Gyógyulás után a krém alkalmazása javasolt a bemelegítés kiegészítéseként is. Mivel a bemelegítés során fokozza a vérbőséget és izomlazító hatással bír, így segít megakadályozni a további sérülések kialakulását.

A természetes hatóanyagok is segíthetnek

Gyógynövényes gyulladáscsökkentőkNem súlyos sérülés esetén gyógynövény-tartalmú készítményeket is bevethetünk a fájdalom és a gyulladás csökkentése érdekében.A kamilla fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása közismert, így rándulás, vagy húzódás esetén is nagy segítséget jelenthet számunkra. A fekete nadálytő serkenti a vérellátást, ezáltal csökkenti a duzzanatot és a vérömlenyeket. Az árnika gyulladáscsökkentő és szövetregeneráló hatású, a belőle készült borogatás nagyon hatásos lehet.Az orbáncfű pedig segít regenerálni a sejteket, ezzel gyorsítva a gyógyulási folyamatot.
A sérülés mértékétől függően tehát többféle eszköz áll rendelkezésünkre, mellyel elősegíthetjük, vagy fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást.

A természetes hatóanyagú krémekről pedig azután sem érdemes megfeledkezni, ha felépültünk a sérülésből, hiszen ha rendszeresen használjuk őket izomlazításhoz, vagy bemelegítéshez akár további sérüléseket előzhetünk meg.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.