A Metzing féle bemelegítés – Építsd fel profin a bemelegítést is

metzing bemelegítés

Már tesiórán megtanultad, hogy milyen fontos a bemelegítés. Elkezdted a fejkörzéssel, a karodon, lábadon is tekertél egyet, néhány előrehajlás és már kész is! Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Ez nem a legjobb módja a bemelegítésnek. Ha nem akarsz sérülést, ólmos fáradtságot és izomlázat, a bemelegítést is profin kell csinálnod!
Cikkünk lépésenként megmutatja, miből áll a profi bemelegítés:

Miért fontos a bemelegítés?

A bemelegítés segít abban, hogy tested felkészüljön a fokozott fizikai igénybevételre. Miközben bemelegítesz, az izmok vérellátása nő, tested oxigénellátása javul, csökken az izomsérülések, izomszakadások, húzódások kockázata. Az ízületekben is nő a folyadéktermelés, ezáltal kevesebb az ízületi és porcsérülés. Kialakul a hőtermelés-hőleadás egyensúlya, a fokozott izzadás révén pedig a salakanyagok is könnyebben távoznak, ezáltal fokozódik a teljesítmény. A fizikai felkészülés mellett a bemelegítés során mentálisan is ráhangolódsz az előtted álló feladatra, mely koncentráltabbá tesz és csökkenti a hibalehetőségek kockázatát. Egyes sportoknál a lelki felkészülés kiemelkedő jelentőséggel bír. A falmászásnál például egyetlen kis hiba, vagy dekoncentráltság is komoly következményekkel járhat.

A jól felépített bemelegítés 6 részből áll. A módszer kidolgozója Dr. Metzing Miklós, így a gyakorlatsort Metzing féle bemelegítésnek nevezik.

A Metzing féle bemelegítés lépései:

  1. Mérsékelt nyújtó gyakorlatok
  2. Keringést fokozó gyakorlatok I. blokkja
  3. Fő nyújtó gyakorlatok
  4. Keringést fokozó gyakorlatok II. blokkja
  5. Erősítő hatású gyakorlatok
  6. Sportág specifikus gyakorlatok

Mérsékelt nyújtó gyakorlatok (1-2 perc)

Célja az izomtónus megváltoztatása és az ízületek nyújtása könnyű, alacsony intenzitású nyújtó gyakorlatokkal.
A nyújtást az alsó végtagoknál kezdjük, elsősorban a boka, térd- és csípőízületekkel, majd lentről felfelé haladva, ízületi csoportonként mozgatjuk át az egész testet. Ezeket a gyakorlatokat mindenképpen lassan végezzük és kerüljük az utánmozgásokat. Hideg időben, szabad téren, vagy a reggeli órákban különös figyelmet kell fordítani ezekre a gyakorlatokra, nem elhagyhatók.
Példagyakorlatok:
Talphajlító, térdhajlító izmok, csípőízületi hajlítók nyújtása kombinálva a törzs, karok és a nyak izmainak nyújtásával.

Keringést fokozó gyakorlatok I. blokkja (3-5 perc)

Célja a pulzusszám emelése, a testhőmérséklet növelése és az ízületek megolajozása. A pulzusszámot 90-110 ütés/percre, vagy a maximális munkapulzus 40-45%-ára emeljük ebben a körben. A tempó és a pulzus növelése fokozatos legyen.
Gyakorlatai: Járások (közepes, gyors), futások (lassú, közepes), szökdelések (kis, közepes kiterjedésű) és ezek kombinációi.
Kerülni kell a gyors megindulásokat, a hirtelen irányváltoztatásokat, a nagy elrugaszkodásokat, mivel ebben a szakaszban az izmok és ízületek még nem állnak készen a gyors és hirtelen mozgásokra.
Példagyakorlatok:
Lábujjon járás, sarkon járás, külső-belső talpélen járás.
Lassú futás térdemeléssel, sarokemeléssel, helyben futás, futás keresztlépésekkel.
Szökdelések váltott lábbal, harántterpeszben, indián szökdelés, galoppszökdelések irányváltással.

Fő nyújtó gyakorlatok (5-8 perc)

metzing féle bemelegítés
Célja az összes nagy izomcsoport megnyújtása és a korábbi, maximális ízületi mozgásterjedelem elérése.
A nyújtás során a statikus nyújtásokat részesítjük előnyben a dinamikus nyújtásokkal szemben, mivel a dinamikus nyújtások csak egy-egy pillanatra nyújtják meg az izmot, utána a nyújtóhatás megszűnik. Ezzel szemben az izomnak legalább 6-10 mp-re van szüksége, hogy a kívánt hosszt elérje, ezért célszerű a lassú, vagy közepes tempóban végzett 8 ütemű nyújtás.
Mivel a statikus nyújtások a dinamikus nyújtásokkal ellentétben kisebb pulzusszámon zajlanak, ezért a nyújtási gyakorlatok közé keringést fokozó, pulzusszám növelő gyakorlatokat is be kell építeni.
Gyakorlatok: Aktív és passzív statikus nyújtó gyakorlatok a fő izomcsoportokra, legalább 6-10 másodpercig kitartva.

Keringést fokozó gyakorlatok II. Blokkja (2-3 perc)

Célja a pulzusszám emelése 120-130 ütés/perc értékre, tekintettel arra, hogy az előző, nyújtó hatású blokk során a pulzusszám csökkent, így a keringési rendszer frissítése szükséges.
Magasabb intenzitású, mint az előző keringésfokozó blokk.
Gyakorlatai: közepes vagy élénk tempójú futások, gyorsítások, irányváltoztatással kombinált futások és szökdelések, rajtgyakorlatok.

Erősítő hatású gyakorlatok (1-2 perc)

Célja a lokális keringésfokozás a törzs-, a kar-, a vállízület-, és a vállöv izomcsoportjaiban. Tekintettel arra, hogy az előző blokkok során az alsó végtagok bemelegítésén volt a fő hangsúly, az erősítő hatású gyakorlatblokkal a felsőtest izmait is előkészítjük a terhelésre.
Gyakorlatai: A törzs, a kar, a vállöv és a vállízület hajlító, feszítő, közelítő és távolító izomcsoportjainak erősítő hatású gyakorlatokkal történő terhelése 6 – 10 ismétlésszámban, az ismétlésszámon belül lassú, közepes és gyors tempóban. Leginkább döntések, emelések, ereszkedések, fekvőtámasz és egyéb karhajlításos gyakorlatok szerepelnek ebben a blokkban. A gyakorlatsort különböző kiindulóhelyzetek változataival, illetve a test súlyának felhasználásával, fokozatosan növekvő intenzitással végezzük.

Sportág specifikus gyakorlatok

Az általános bemelegítő gyakorlatok elvégzése után fel kell készíteni szervezetünket a választott sportág speciális kihívásaira is, így ezen gyakorlatok célja a sportág mozgásanyagához kívánatos ideg-izom kapcsolatok frissítése, az idegpályák bejáratása.
Gyakorlatai a sportághoz igazodnak. Bár ez még mindig a bemelegítés része, a sportág eszközeit is segítségül hívják a bemelegítés utolsó fázisánál pl. labdás bemelegítés.
Elsőre talán túl tudományosnak tűnhet ez az egész. Felmerül a kérdés, vajon tényleg ennyi energiát kell-e fektetni egy szimpla bemelegítésbe. A válasz igen. Mert bármilyen sportba kezdesz, a hatékony bemelegítés megvéd a sérülésektől és fokozza a teljesítményt. Ha mindegyik blokkból begyakorolsz néhány feladatot és betartod a helyes sorrendet, te is elmondhatod magadról, hogy a bemelegítést is profin csinálod.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.