Bokarándulás kezelése, bokarándulás gyógyulási ideje

Bokarándulás

Meglehetősen kevés olyan ember van a felnőtt lakosság körében, akit még soha nem ért bokasérülés. Az okozója lehet az egyenetlen talaj, nedves felület, pillanatnyi egyensúlyzavar, vagy egy magassarkú cipő. Egy szempillantás alatt megtörténik a baj és a bokahúzódás, rándulás, vagy ficam hetekig, rosszabb esetben hónapokig megkeseríti az életünket.
Cikkünk választ ad arra, mit tegyünk bokasérülés esetén és vajon milyen hosszú gyógyulás időre számíthatunk:

Miért olyan sérülékeny a bokánk?

A boka sérülékenységét anatómiai felépítése okozza. A bokaízületet bonyolult külső és belső szalagrendszer tartja stabilan. A szalagok feladata egyrészt, hogy az ízületi fejet az ízületi árokban tartsák, másrészt hogy az oldalirányú mozgásokat megakadályozzák. Ha a bokát erőbehatás éri, akkor a szalagok könnyen megsérülhetnek. A sérülés általában az elülső és a középső szalagokat érinti és járhat a szalagok megnyúlásával, vagy akár a bokaszalag részleges vagy teljes szakadásával is. Súlyos bokasérüléskor akár csonttörés, vagy porcleválás is előfordulhat.
A boka sérülése mindenképpen fájdalmas, de tudnunk kell, mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Feltétlenül keressük fel a traumatológiai szakrendelést, ha

  • a fájdalom olyan mértékű, hogy bokánkat képtelenek vagyunk megmozdítani,
  • a boka eldeformálódott,
  • a pihentetés és jegelés ellenére sem a fájdalom, sem a duzzanat mértéke nem csökken, esetleg rosszabbodik.

Amennyiben időben orvoshoz fordulunk (a sérülést követő 48 órán belül), sokat tehetünk a szalagok hegmentes gyógyulásáért. Ezt általában a lágyrészbe injekciózott hialuronnal szokták elérni.

Bokarándulás kezelése: RICE, az otthoni terápia

Enyhébb esetekben, mikor szakorvosi beavatkozás nem szükséges, magunk is sokat tehetünk a mielőbbi felépülésért. Az angolul RICE mozaikszóval illetett terápiát mindenképpen érdemes bevetni, ami a következőket foglalja magában:

  • Rest, mint nyugalomba helyezés. A sérült testrész pihentetését jelenti, ami bokasérüléseknél különösen fontos, hiszen ha teljes testsúlyunkkal ránehezedünk a sérült bokánkra, az további sérüléseket okozhat, de a jelenlegit mindenképpen súlyosbíthatja.
  • Ice, mint jegelés. A jegelés csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, így alkalmazása kiemelten ajánlott. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a jegelés időtartama ne tartson 15-20 percnél tovább, viszont egymás után többször ismételjük.
  • Compression, mint kötözés, vagy fáslizás. A nem túl szorosan feltett kötés rögzíti a sérült bokát és segíti a duzzanat csökkentését.
  • Elevation, mint felpolcolás. Bokánkat párnával alátámasztva a szív fölé kell helyezni, hogy a felgyülemlett folyadék könnyebben eltávozhasson a véráramba.

Emellett a fájdalom és a gyulladás csökkentésére alkalmazhatunk különböző fájdalomcsillapító gyógyszereket (nem szteroid gyulladáscsökkentők), illetve krémeket, géleket, vagy tapaszokat, melyek hatásmechanizmusa hasonló, hatását azonban a fájdalom helyén fejti ki.
A részleges szakadásokat és a bokaszalag megnyúlást általában konzervatív módon kezelik, tehát gipsszel, vagy valamilyen rögzítő eszközzel (ortézis) stabilizálják. Szakadt bokaszalag esetén a műtét általában elkerülhetetlen.
Enyhe bokasérüléseknél fontos, hogy amint a fájdalom és a duzzanat csökken (a sérülés után 2-3 nappal) el kell kezdeni a gyógytornász által bemutatott erősítő és nyújtó gyakorlatokat a teljes funkcionális helyreálláshoz.

Bokasérülések gyógyulási ideje

bokarándulás
Bokaszalag sérülés esetén a gyógyulási idő általában 6-8 hét, a komolyabb esetekből való felépülés azonban hónapokig is eltarthat. Ha időben elkezdik a kezelést, pl. a hialuronsav injekció alkalmazását, akkor a felépülési idő akár harmadával is csökkenhet. Ha a gyógytorna a terápia részét képezi, akkor nem csak a gyógyulási idő csökken, de megvan az esély a teljes felépülésre (a szalagok teherbírása, rugalmassága és mozgásterjedelme teljesen helyreállhat). Ellenben ha a gyógytornát elhanyagoljuk, akkor olyan szintű károsodás maradhat vissza, mely ismételt sérüléseket és esetlegesen újabb panaszokat okozhat. A károsodás lehet pl. a bokaszalag végleges megnyúlása, vagy a túlságosan laza ízület. Vannak olyan modern fizikoterápiás eljárások is (iontoforézis, ultrahang, lézer, mágneses kezelések), amelyek szintén gyorsítják a rehabilitációt és hozzájárulnak a teljes gyógyuláshoz.
Gyakran előfordul, hogy súlyosabb sérülés esetén a betegek nem várják ki a kellő gyógyulási időt, eltávolítják a rögzítőt és elkezdik terhelni az adott testrészt. Ilyenkor a sérült ízület instabillá válik, később pedig porckopás, vagy porcelhalás is előfordulhat. Fontos tehát, hogy minden esetben tartsuk be az orvos javaslatát a gyógyulási időre vonatkozóan, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat.

Boka rehabilitáció

A rehabilitáció célja, hogy a bokát megerősítsük és a bokaízület visszanyerje mozgékonyságát. A gyógytornász által javasolt gyakorlatok végzése mellett nem mindegy, hogy milyen sporttal térünk vissza az aktív élethez. Kezdetben az úszás és a kerékpározás ajánlott, mert az semmilyen szinten nem terheli a bokaízületeket. Később kocogással, futással terhelhetjük óvatosan frissen gyógyult bokánkat. Ha elmulasztjuk a gyógytornát és hirtelen, fokozatosság nélkül vetjük bele magunkat a korábban végzett sportunkba, könnyen újabb sérüléssel találhatjuk szembe magunkat.

A bokasérülések utáni további sérülések kockázata kiemelkedően magas. Ezért a fokozatos terhelés mellett még sokáig javasolt a rögzítő viselése is – különösen sport közben – mely stabilitást ad az ízületnek. A bokarándulásokat, húzódásokat és ficamokat érdemes komolyan venni, amennyiben nem akarunk újra és újra egyre súlyosabb sérülésekkel szembesülni. A gyógyulási idő sajnos hosszú, de jobb egyszer kivárni azt a néhány hetet a teljes gyógyulásig, mint elölről kezdeni ezt az igen hosszú és fájdalmas procedúrát.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.