A futógép használata: így kezdj bele a futásba futógépen

A futógép használata

A futás az egyik legjobb sport: bárhol, bármikor végezhető, minden izomcsoportot átmozgat, az intenzitását pedig magadra szabhatod. De mit tehetsz, ha túl meleg van odakint, vagy egyszerűen csak az otthoni edzés fér bele az életedbe? Ekkor jön el a futópad ideje. Cikkünkből megtudhatod, mire kell figyelni, ha futógépen edzel, miben különbözik ez a szabadtéri futástól és hogyan használd a futópadot.
Ebben a cikkben a következőkről olvashatsz:

A futógépen végzett edzés előnyei

Aki rendszeresen fut a szabadban, az egyértelműen vallja, hogy nincs is jobb ennél. Érezni a bőrünkön a levegőt, a napsütést, hallani a madarakat és futni, amerre épp szeretnénk – ez nagy szabadságot ad. Ahogy a pandémia is megmutatta, nincs mindig módunk erre. Ilyenkor remek választás a futópad, amire nem csupán pótlékként tekinthetsz, hiszen rengeteg előnnyel is bír.

Futópad vagy szabadban futás?

A szabadban végzett futóedzések vitathatatlan előnyei mellett számolnod kell hátrányokkal is. A legjelentősebb tényező az időjárás: forróságban, nagy hidegben vagy épp viharban senki sem szeret futni. A futóterepet is vedd figyelembe: az aszfalton való futás nem éppen ízületkímélő, természetes talajon pedig figyelni kell a kövekre, ágakra. A legjobb talán a rekortán futópálya, ilyet viszont kevés helyen találhatsz. Nem kell beöltöznöd a futáshoz télen sem, és a futásod adatait is sokkal jobban tudod monitorozni, ha futópadot használsz. Ha a biztonságodat helyezed előtérbe, akkor is jó választás: nem kell foglalkoznod a forgalommal vagy más veszélyhelyzetekkel. Ráadásul futás közben megnézheted akár a kedvenc sorozatodat, de nyelvet is tanulhatsz vagy zenét hallgathatsz. Ha az edzőtermi edzésedben szerepel a futás, akkor pedig nem is kérdés, hogy a futógépet válaszd.

Futópad kezdőknek: hogyan kezdjem el?

Először ismerkedj meg a géppel. Ha a sajátodról van szó, olvasd el alaposan a használati utasítást, edzőteremben pedig kérj segítséget. A legtöbb modern futópad rendelkezik pulzusmérővel, kalóriaszámlálóval és egy kijelzővel, amelyen a legfontosabb edzésadataidat láthatod. Állítható a gép sebessége és dőlésszöge, így akár emelkedőn is futhatsz, és változatos edzést állíthatsz össze magadnak. Egyes gépeken beépített edzésprogramok közül is választhatsz, sőt olyan is van, amellyel a kijelzőn megjelenő tájat vagy futóversenyt követheted.
A legfontosabb, hogy a futópados edzés előtt is ugyanúgy be kell melegíteni, mint a szabadban történő futásnál. Mindig fokozatosan kezdj bele: eleinte gyalogolj, lassan növeld a távot, és csak később a sebességet. Akár több kezdő edzést is eltölthetsz kizárólag tempós gyaloglással. Figyelj a testtartásra és a légzésre. Sok futó vesz fel olyan mozgásformákat, amelyek megterheli a nyakat vagy a hátat. Ennek oka leggyakrabban a bizonytalan testhelyzet: túlságosan előre dőlnek, nem megfelelő a lépéshosszuk vagy a kapaszkodóra támaszkodnak. Ehelyett próbálj természetesen, laza felsőtesttel futni, és a nagyobb sebességre váltás előtt szoktasd magad ahhoz, hogy mozgó szalagon futsz.

A futógép használata: beállítások

futógép kezeléseHa a fentiek szerint gyaloglással kezdesz, ennek megfelelő sebességre állítsd be a futógépet. Kísérletezd ki, melyik tempó az, ami már enyhe pulzusnövekedéssel jár, de még képes vagy lazán, természetesen lépegetni. A fogantyút, kapaszkodót csak a fel- és leszállásnál használd, vagy ha elveszíted az egyensúlyodat. Futás közben legjobb, ha egyáltalán nem kapaszkodsz, csak az időnkénti pulzusméréshez fogod meg a fogantyút. Ha már rutinos vagy, tervezd meg az edzésedet, és ennek megfelelően állítsd be a sebességet és a dőlésszöget futás közben. Próbáld ki a gép előre beprogramozott edzéseit is.
A futógép által mért kalóriaégetési adatok csak hozzávetőlegesek, a pontos információkhoz meg kell adnod a nemedet, korodat és a testsúlyodat. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha fogyásra használod a futógépet. Az edzést levezetéssel zárd, és semmiképp ne lépj le a mozgó szalagról! Várd meg, amíg a futógép teljesen leáll, és csak ezután szállj le róla.

Mire kell még odafigyelni a futópados edzés során?

Nem csupán a gép beállításaira és a technikai jellemzőkre érdemes figyelned, különösen ha kezdő futó vagy. Sokan úgy gondolják, hogy a futópad használatánál nem kell betartaniuk azokat az aranyszabályokat, amiket kinti edzésnél. Pedig teremben vagy otthon is fontos, hogy figyelj a következőkre.

Folyadékpótlás

Futás közben megizzadunk, így folyadékot vesztünk, amit egészségünk érdekében pótolnunk kell vízzel vagy izotóniás itallal. A futógépeken általában megoldott a kulacsod tárolása is. Hosszabb futás, nagyobb energiaveszteség esetén elfogyaszthatsz egy fehérjeszeletet is, ezt készítsd be előre a gép rekeszeibe.

Táplálkozás

Edzés előtt legalább két órával egyél utoljára könnyű ételt: olyat, ami jólesik és energiát is ad. Van, akinek az éhgyomorra futás válik be, ezt neked kell kitapasztalnod. Futás után akkor is igyál, ha edzés közben is pótoltad a folyadékot, és röviddel utána ehetsz is. Ilyenkor érdemes fehérjét tartalmazó ételeket vagy turmixot fogyasztani.

Gyakoriság

Kezdőként bőven elég heti két-háromszor húsz perc, amit a tempó megtartása mellett fokozatosan növelj egy órára. Ha ez stabilan megy, akkor érdemes növelni a tempót. Az már az időbeosztásodtól függ, hogy az edzések számát tovább növeled-e. Rutinos futóként az intenzitásnövelést és a változatosságot mindenképp vidd bele az edzésedbe, és kombináld a futást más mozgásformákkal is. Edzés után ne hagyd ki a nyújtógyakorlatokat sem!
Bármelyik formát is választod, a futással nagyon sokat teszel az egészségedért. Ha azonban beteg vagy sérült vagy, hagyj ki néhány hetet. Csak egészséges állapotban terheld magad, így hosszú távon használhatod majd örömmel a futógépet is.

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.