Bemelegítés kerékpározás előtt: hogyan csináljuk?

Bemelegítés kerékpározás előtt

Ép testben ép lélek, tartja a mondás. Az ép test pedig különösen nagy hangsúlyt kap, ha sportolásról van szó. Talán a legtöbben nem is gondolnánk, de egy olyan mindennapinak tűnő mozgásforma, mint a kerékpározás is megköveteli a megfelelő bemelegítést. Akár hétvégi hobbinknak hódolunk, akár napi közlekedési eszköznek használjuk, a következőkben átvesszük a kerékpározás előtti bemelegítés fontosságát és aranyszabályait. A mozdulatok elvégzéséhez nincs is szükség több időre, mint körülbelül 5-10 percre, ezért könnyedén beiktathatjuk a bemelegítést a biciklizések előtt. Ezek betartásával bármikor biztonsággal hódolhatunk szenvedélyünknek!

Bemelegítés kerékpározás előtt

Az évtizedek során, ahogy fejlődött a technológia, úgy lett egyre több válfaja a biciklizésnek. A hobbikerékpározás mellett egyebek között van spinning, országúti és túrabiciklizés. (És persze a sor még folytatható lenne.) Függetlenül azonban attól, hogy miért és milyen terepen biciklizünk, egy valamit nem szabad elfelejteni: a bemelegítést
Általában két mozgásformára van szükségünk a melegítéshez. Az egyik a kardió, ami izmaink felmelegítésében nyújt segítséget, de növeli a pulzusszámot, gyorsítja a légzést és felpörgeti a vérkeringést is, vagyis szellemileg és testileg is felkészít az izmok további igénybevételére.
A másik elengedhetetlen mozgásforma a nyújtás, ami segít felmelegíteni az izmokat, szalagokat, ízületeket. A legjobb nyújtásgyakorlatok azok, melyek átmozgatják azokat az izmokat, amiket biciklizéskor fogunk használni. Ilyen például a comb, vádli, kar, csípő, váll, nyak, hátizom. Ha ezeket elvégeztük lassan kezdjünk el biciklizni majd növeljük folyamatosan az intezitást annak érdekében, hogy az izmok fokozatosan melegedjenek be és ne történjen hirtelen mozdulat, ami sérülést okozhat. Jól jegyezzük meg, hogy testünk átmozgatására nem csak biciklizés előtt és közben kell azonban figyelni, hanem utána is!

Kerékpározás előtti bemelegítő gyakorlatok

Sok ember hajlamos mellőzni a nyújtást, vagy csak nem szereti elvégezni őket, ezért összegyűjtöttem a három legfontosabbat, amit könnyedén elvégezhetünk kevés idő alatt annak érdekében, hogy kellőképpen átmozgassuk a korábban igénybe vett izmokat. Minden feladatot legalább 30 másodpercig tartsunk ki, mert legalább ennyi idő kell ahhoz, hogy biztosan hasson.

  1. Az első a kvadricepsz más néven a négyfejű combizom nyújtása. Ha ez az izom merev és nem nyújtottuk le, akadályozhat a pedálozásnál, mivel nem tudunk akkora erőt kifejteni, mint akkor, ha bemelegítjük. Először is álljunk fél lábra, majd a bokánkat húzzuk a fenekünkhöz, a térdeinket tartsuk összezárva, közben a hátunk legyen egyenes.
  2. A második a térdín nyújtása. Ha ezek az izmok megfelelően ki vannak nyújtva, a medencénk előre tud dőlni a nyeregben és a tartásunkat is javíthatjuk vele kerékpározás közben. Az egyik lábunkat nyújtsuk ki, míg a másik marad behajlítva, majd hajoljunk előre és a kinyújtott lábunknál fogjuk meg a lábujjainkat és hajoljunk rá.
  3. A harmadik a far- és csípőhajlító- izmok nyújtása. Különösen fontos azok számára, akik hajlamosak arra, hogy hosszabb biciklizés után hátfájdalmaik legyenek. Ehhez a nyújtáshoz feküdjünk, a hátunkra húzzuk fel az egyik lábunkat, a másikat pedig emeljük a magasba és egy szalag segítségével feszítsük meg kinyújtva.

Mi történik, ha nem melegítünk be?

Kerékpározás előtti bemelegítésMivel ezt a sportot könnyű könnyedén venni, hiszen „az ember csak felpattan és teker”, legalább ennyire könnyedén szedhetünk össze kisebb-nagyobb sérüléseket. Hideg és merev izmokkal, ízülettel belevágni hirtelen – olykor nagy erőfeszítést igénylő – mozgásba, nos, nem feltétlenül ajánlott.

Márpedig, ha ezt tesszük, nagyon könnyen megtörténhet, hogy begörcsöl a lábunk, izomlázunk lesz – és másnap már nem is akarunk már annyira biciklire ülni. Rosszabb esetben mikroszakadások keletkezhetnek az izmokban. Szóval, ha a bemelegítés elmarad, akkor annak következményeként testünk és lelkünk is kárt szenved.

A biciklizés végeztével sose feledkezzünk meg a mozgás során kissé megrövidült izmaink alapos nyújtásáról a sérülés és egyéb fájdalmak elkerülése végett. Fontos, hogy a nyújtásnak nem szabad fájnia, ezért csak olyan mélységekig végezzük, amíg jól esik. A legtöbb ember csak hobbi szinten kerékpározik, de a megnövekedett környezettudatos gondolkodás, miatt egyre többen használják a mindennapokban is például munkába- vagy iskolába járáshoz is ezért még ha csak hobbi szinten is szeretnénk biciklizni ne vegyük fél vállról, mindig melegítsünk be előtte és fokozatosan szoktassuk hozzá a testünket!

Friss Adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.